Tweetalig onderwijs (tto)

Tweetalig onderwijs (tto) begint direct in de eerste klas. Alle tto-scholen bieden tto in de onderbouw aan (junior certificaat) en een kleiner aantal biedt tto in de bovenbouw aan (senior certificaat). In de onderbouw wordt minimaal 50% van de lesuren in het Engels aangeboden. Verder zorgt een tto-school ervoor dat elke onderbouwleerling een keer heeft samengewerkt met een leerling van een school uit een ander land, een zogenaamde partnerschool. Dit kan via een fysieke uitwisseling, maar ook digitaal.

Europese en Internationale Oriëntatie (EIO) speelt gedurende de hele tto-schoolcarrière een belangrijke rol. De leerlingen gaan aan de slag met Europese en Internationale thema's in vakken, maar ook tijdens 'EIO-reizen' en korte uitwisselingen. Ook leren ze veel over andere culturen en over hoe het er in het buitenland aan toe gaat. In het tweede jaar gaan leerlingen op een EIO-reis naar Dover en Canterbury en in het derde jaar volgt een verblijf van een week in Bath waar ze logeren bij gastgezinnen om zo meer te leren over de Engelse identiteit, taal en cultuur. Leerlingen leggen hun internationale ervaringen en -perspectieven vast in een portfolio.

Het vak Engels is uitgebreid met het onderdeel Albion, waarin gespreksvaardigheid wordt geoefend aan de hand van onderwerpen uit Engelstalige landen. Tijdens deze lessen worden de leerlingen o.a. voorbereid op de landelijke Junior Speaking Competition.

Het tto wordt afgerond met een door Nuffic erkend junior-certificaat op het eind van 3 vwo. In 2015 is ook het Anglia B2 diploma ingevoerd. Dit examen wordt aan het einde van het derde leerjaar afgenomen. Tot nu toe zijn alle leerlingen met 'distinction' hiervoor geslaagd.

Geïnteresseerde leerlingen kunnen in de bovenbouw opteren om hun Engels verder te verbeteren door te kiezen voor het International Baccalaureate (IB) English A Language and Literature programme op zowel Standard als Higher level. Dit is een internationaal erkend certificaat, waarmee leerlingen, die aan een buitenlandse universiteit willen gaan studeren, in principe geen aparte toelatingsexamens voor Engels hoeven af te leggen (het doorsnee niveau van Engels van IB leerlingen ligt op C1 of zelfs C2, CEFR).

Vanaf 2016 wordt het vak Global Perspectives op IGCSE niveau aangeboden aan een aantal IB leerlingen. het IB biedt naast theater- en bioscoopbezoeken, ook studiereizen naar Londen, York en Edinburgh aan.

Er zijn op onze school drie native speakers in dienst. Naast het verzorgen van lessen binnen hun vakgebied, geven zij ook een interne training aan de vakdocenten die werkzaam zijn binnen het tto. Alle tto-docenten halen een Cambridge kwalificatie in de Engelse taal (CAE of CPE) en volgen een CLIL-training (Content and Language Integrated Learning) op het Hilderstone College in Broadstairs (UK).

Het tto wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Nuffic voor het Nederlandse Onderwijs. Nuffic ziet toe op de kwaliteit van het aangeboden tto-onderwijs door middel van visitaties.

Voor meer informatie:

http://www.nuffic.nl/voortgezet-onderwijs/tweetalig-onderwijs/wat-is-tto

http://www.ibo.org/en/programmes/

http://www.cambridgeinternational.org/programmes-and-qualifications/cambridge-global-perspectives/

http://www.cambridgeenglish.org/exams-and-tests/proficiency/

http://www.hilderstone.ac.uk/courses/teacher_development.html

Contactgegevens

Adres

Bob Boumanstraat 30-32
6042 EH Roermond

Telefoon & e-mail

Telefoon: 0475 - 346666
E-mail: adm@mdw.broekhin.nl

Social media

website is gerealiseerd door CollegeWapps