Sander Troost winnaar Laureaat 2019

Sander Troost LAUreaat 2019

 

Tijdens de diploma-uitreiking vwo van BC Broekhin Roermond op donderdag 4 juli werd Sander Troost uit Wessem uitgeroepen tot LAUreaat 2019. Als vierde winnaar van deze prestigieuze prijs volgt hij daarmee Judith Bus op.

 

Het LAUreaat is een onderscheiding waarmee een leerling van 6 vwo van BC Broekhin Roermond die excelleert op een of meerdere gebieden, wordt gelauwerd. Tevens is het een eerbetoon aan Lau van Bilsen, teamleider vwo en docent geschiedenis die na een lang ziekbed toch nog plotseling is overleden in 2015. Hij zag onderwijs als de basis voor de ontwikkeling van een leerling, die vervolgens meerdere, uiteenlopende terreinen kan bestrijken; de kiem daarvoor is op Broekhin gelegd.

 

Pascalle Kusters, docente handvaardigheid, heeft als metafoor voor die ontwikkeling een bronzen beeld ontworpen dat een abstracte boom voorstelt. In de sokkel, de stam dus, is het profiel van Lau van Bilsen te zien en aan de takken die daaraan ontspruiten, wordt elk jaar een nieuw bronzen blaadje bevestigd als symbool voor de nieuwe LAUreaat. Op die manier zal deze boom groeien en bloeien, zoals de leerlingen dat hopelijk ook verder zullen gaan doen.

 

Dit beeld met deze symbolische betekenis wordt op school tentoongesteld. De winnaar ontvangt, als verwijzing naar dit beeld, een iets groter bronzen blad op een houten voetje waarop diens naam prijkt; daarnaast is er voor deze leerling een oorkonde, ontworpen door Pascal Knapen, docent tekenen, waarin het gezicht van Lau van Bilsen te zien is.

 

Iedereen die ook maar iets met Broekhin te maken heeft, van ouder tot klasgenoot, van mentor tot directielid kan een leerling van 6 vwo voor deze prijs nomineren, mits deze voordracht wordt beargumenteerd. Het gaat er namelijk niet om hoe vaak een leerling voorgedragen wordt, maar om de kwaliteit van de onderbouwing.

 

Toen in 2015 deze prijs voor het eerst werd uitgereikt, hebben Judith en Esther, de dochters van Lau van Bilsen, de winnaar bepaald en sindsdien is er een traditie ontstaan waarbij deze steeds zijn/haar opvolger aanwijst op grond van de argumentatie van de nominaties.

Dit jaar viel deze eer dus Judith Bus, de eerste vrouwelijke LAUreaat, te beurt. Judith stond eerst stil bij het moment waarop zij deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Zij behoort tot de eerste generatie leerlingen die Lau van Bilsen niet meer persoonlijk als docent geschiedenis en/of als teamleider vwo hebben gekend, maar ze heeft wel heel bewust de impact meegemaakt die zijn ziekte en uiteindelijk zijn overlijden heeft gehad op de docenten en leerlingen van BC Broekhin Roermond. Hij was evident een geliefd en gerespecteerd persoon met een enorme passie voor zijn baan. Het was dan ook een enorme eer voor haar deze prijs in ontvangst te mogen nemen. In de weken en maanden erna is ze nog vaak erop aangesproken, wat wederom de symboliek van groei en bloei van deze onderscheiding duidelijk demonstreert.

 

Dit jaar waren er zes genomineerden: vijf dames en één heer. Het was voorwaar geen makkelijke keuze voor Judith maar de kwalificatie “een doorzettingsvermogen waar Lau trots op zou zijn” was voor haar doorslaggevend om Sander Troost als haar opvolger aan te wijzen.

 

Sander, voor wie het dagelijkse leven zelf al een uitdaging is, heeft na het vmbo vorig jaar zijn havodiploma behaald, waarna hij in één jaar tijd 5 én 6 vwo succesvol heeft afgerond. Dit is op zich al een uitmuntende prestatie maar helemaal wanneer je weet dat Sander aan SMA, oftewel spinale musculaire atrofie, lijdt. Deze progressieve spierziekte werd bij Sander als baby geconstateerd en zijn moeder kreeg te horen dat hij waarschijnlijk niet ouder dan drie jaar zou worden. Maar Sander was en is een vechter, een echte doorzetter en ondanks het feit dat hij vanaf zijn tweede levensjaar in een rolstoel zit en bij alles geholpen moet worden, heeft hij na voltooiing van vmbo en havo nu ook zijn vwo-diploma behaald, onder extreem zware omstandigheden. Aangezien Sander niet kan schrijven, moet hij alle teksten en opgaven lezen, in zijn hoofd de vragen beantwoorden en de antwoorden vervolgens hardop formuleren waarna een medewerker deze noteert. Dit is natuurlijk zeer vermoeiend, zeker als je bedenkt dat hij wel eens twee examens op één dag had. Vanwege de extra tijd die hij voor examens kreeg, betekende dat concreet soms om 8.30 uur ’s ochtends beginnen en tot 17.30 uur ’s avonds doorgaan.

 

Desondanks blijft Sander een zeer vriendelijke, geestige, positief ingestelde jongeman die altijd bereid is anderen op zijn beurt te helpen. Sander maakt ook minidocumentaires en korte films en zijn vervolgstudie sluit daarbij aan want hij gaat de universitaire studie Cultuur en Media in Amsterdam volgen.

 

Toen Judith bekendmaakte dat zij Sander als nieuwe LAUreaat had aangewezen, leverde dit hem een staande ovatie op van het publiek. Sander Troost, een bewonderenswaardige en terechte winnaar, die de titel LAUreaat in ieder opzicht verdient en eer aan zal doen.

 

Maureen Machiels

Media
  • foto Sander Troost en Judith Bus LAUreaat 2019

Contactgegevens

Adres

Bob Boumanstraat 30-32
6042 EH Roermond

Telefoon & e-mail

Telefoon: 0475 - 346666
E-mail: adm@broekhin.nl

Social media

website is gerealiseerd door CollegeWapps